“vals alarm” Marelle Boersma

vals alarmisbn 9789461090270

uitgeverij de Crime Compagnie 299 blz

Inhoud: Janna probeert haar veeleisende baan zo goed mogelijk te combineren met de zorg voor haar dochter Fleur en haar echtgenoot Roderick. Roderick is een succesvol advocaat en als hij intrekt bij zijn jonge vriendin blijft Janna berooid achter. In de hoop dat het allemaal goed zal komen beseft ze te laat dat Roderick haar harder kan raken dan ze ooit had gedacht. Haar kind wordt het slachtoffer van de wraakgevoelens van haar ex. Roderick meldt namelijk bij jeugdzorg dat Janna haar dochter mishandeld en jeugdzorg neemt geen risico.

Ik heb de tiende druk gelezen uit juli 2014. De paperback heeft een treffende foto op de kaft van een klein meisje met een knuffel, wachtend tot haar mama haar komt halen. Er staat op vermeldt “psychologische thriller” en dat is het zeker. De karakters kruipen onder je huid en je vraagt je af hoe sommige mensen zo kunnen denken en zo bezig kunnen zijn een ander te manipuleren en kapot te maken. De 46 korte hoofdstukken worden gevolgd door een epiloog en een mooi nawoord.  Het is een boek wat leest als een trein omdat je zo graag wilt weten hoe en of het goed af zal lopen.

“Vals alarm”slaat op een uitdrukking in de jeugdzorg. Als ze een melding krijgen van mishandeling gaan ze over tot uit huis plaatsing van het kind. Vaak zonder goed gedegen onderzoek omdat ze geen risico willen nemen.

Met dit verhaal zet Boersma wederom een thriller neer die je raakt tot op het bot. Daar ook hier het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten geeft het mij tijdens het lezen extra spanning.

Ine Aasted-Madsen-van Stiphout schreef  een mooi nawoord waarin ze hoopte dat door dit boek de discussie over waarheidsvinding opnieuw gevoerd gaat worden, met name in de politiek, en dat dit uiteindelijk gaat leiden tot een wettelijke verankering hiervan.  We hopen met haar mee.

Een bloedstollende thriller waarbij het gevecht van een moeder voor haar kind centraal staat. Het is gruwelijk als je realiseert dat dit voor sommige moeders de harde werkelijkheid is.

“Voor alle vrouwen voor wie deze fictie keiharde realiteit is”  staat er als boodschap voor in het boek. Ik wil hier eigenlijk aan toevoegen: “Voor iedereen in de hoop dat we voor elkaar klaar staan en elkaar helpen!”

 

Advertenties

2 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s