“de kerstboom” Anthonie Holslag

de kerstboom isbn 9789490767396

uitgeverij Zilverspoor 2013

Onder de kerstboom lag hoe toepasselijk de novelle “de kerstboom” van Anthonie Holslag. De planning was dit te lezen en met kerst op mijn blog mijn leesbeleving hiervan met jullie te delen. Maar een weekje zonder internet dwarsboomde mijn plannen vandaar een verlaat kerstcadeautje op mijn blog.

Anthonie Holslag is werkzaam op de Universiteit in Amsterdam en is afgestudeerd in Culturele Antropologie. In 2006 verscheen een gedichtenbundel en in 2009 verscheen “In het gesteente van Ararat”over de gevolgen van langdurig geweld. In 2012 kwam zijn eerste verhalenbundel uit “Zwarte muren”en  zijn tweede verhalenbundel “Een bloed overgoten dageraad” verscheen eind 2014. Een verhalenbundel vol horrorverhalen waarvan ik onder de indruk was.  Hoe anders is dit verhaal van de kerstboom!

In “de kerstboom”volgen we een gezin gedurende de seizoenen van hun leven, bezien door de ogen van de kunstkerstboom.  De  lotgevallen van Richard, Sylvia en David worden met veel gevoel, compassie en humor beschreven. Ruzies, liefdes en drama passeren elke kerstmis de revue.
Zoals de achterflap zegt is het een modern kerstverhaal maar ook een roman over het leven. Een verhaal over kerst maar voor alle seizoenen.

Dit verhaal is van een heel ander soort dan dat ik vond in de verhalenbundel die ik eerder van Holslag las. Gelukkig wist ik dit van te voren want als je een zelfde soort boek verwacht kom je van een koude kermis thuis terwijl dit verhaal juist heel mooi is.

Na het voorwoord, waar de schrijver verteld hoe hij er toe gekomen is om dit verhaal te schrijven,volgen er elf hoofdstukken. Elke hoofdstuk begint met een zwart/wit tekening van de boom die steeds meer vorm krijgt en ook weer uitgegumd lijkt zodat alleen de piek nog op de tekening staat aan het einde van het boek. Elk hoofdstuk krijgt ook nog zijn eigen titel mee die achteraf goed op het hoofdstuk slaat.

We lezen het verhaal vanuit het perspectief van de kunstkerstboom. Een apart gegeven wat je af en toe aan het denken zet. De boom wordt geboren in de fabriek maar is zich nog niets bewust en weet ook niet wat een magazijn of fabriek dan wel niet is. De verwondering over de meest simpele dingen slaat de boom uit. Het is dan ook niet zo vreemd dat ie er niets van snapt als hij plots in een kamer staat met lampjes met uitzicht op een jong stel wat net samen woont. De verandering in houding als ze visite krijgen met kerst. Om vervolgens weer in het donker te belanden ( in de doos op zolder) en de volgende kerst de dame met dikke buik te zien en een jaar later weer met een kind op het arm. Langzaam groeit de boom mee met het gezin en de veranderingen. De boom observeert, relativeert en benoemt wat wij soms voor lief nemen over over heen zouden lezen.

Bovenstaand klinkt misschien nogal zwaar maar het verhaal is luchtig geschreven en met de nodige humor en je denkt af en toe bij jezelf dat de mens af en toe best wel eens vreemd uit de hoek kan komen, zeker als je het ziet vanuit een wel heel ander perspectief.

Ook al is het een boek voor ‘alle seizoenen’ ik denk dat het in het kader van het onderwerp, titel en kaft niet snel opgepikt zal worden buiten het kerstseizoen om. Jammer want het is de moeite waard !  Volgende kerst komt hij zeker in mijn tip-top-vijf voor kerstverhalen!

 

 

4 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

  2. Pingback: ” In de achteruitkijkspiegel” Anthonie Holslag | conniesboekkies

  3. Pingback: The Friday Five: boeken voor onder de kerstboom | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s