December sprookjesmaand “Vrouw Holle”

vrouw holleisbn 9050190138 uitg Westeinde

In het kader van de sprookjesmaand het sprookje van “Vrouw Holle”. Geschreven van oorsprong door Jacob Grimm maar ik heb gekozen voor de prentenboek-versie met de bewerking van John Warren Stewig. De mooie illustraties zijn van Johanna Westerman. Het is uitgegeven in 2001.

Voor het verhaal begint staat er een inleiding van de bewerker. Hij verteld hoe hij er toe gekomen is om het sprookje te bewerken en welke verhalen hij als basis heeft genomen. Er is niet veel veranderd aan het oorspronkelijke sprookje. Hij heeft voor de woordkeus hier en daar wat weggelaten en toegevoegd om het verhaal lekker te laten lopen als het wordt voorgelezen en is daar goed in geslaagd. Om Vrouw Holle wat enger te maken heeft hij haar tanden beschreven als enorme en afschrikwekkend. Verder heeft hij de straf van de luie zuster , pek en veren, vervangen door stekels en klitten.  Hij heeft een vader toegevoegd zodat de lieve zus een reden had om weer naar huis te gaan omdat ze het best goed heeft bij Vrouw Holle en anders geen reden had om terug naar huis te gaan.  Ik vond dit een goede keuze want waarom zou je naar een kreng van een stiefzuster en een nog vreselijkere stiefmoeder verlangen?  Ook keren de zusters terug samen naar Vrouw Holle en daarna weer naar huis.  De lieve zus helpt de slechte en met haar hulp veranderd haar gedrag en wordt ze ook door Vrouw Holle beloont.

Het sprookje van de Gebroeders Grimm over de magische wereld van Vrouw Holle, waar je door het opschudden van het dekbed het kan laten sneeuwen op aarde en waar goed doen wordt beloont en luiheid wordt bestraft.Maar waar ook die trots en luiheid juist wordt overwonnen door goedheid en vlijt .

Een mooie moraal, lui en slecht versus lief en vlijtig. Maar vooral de boodschap dat je je allemaal kan aanpassen en dat je je gedrag kunt veranderen, met een beetje hulp.

Dit met de mooie illustraties is een heerlijk boek om (voor) te lezen

 

Advertenties

2 Comments

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s