“Luna en het verdwenen licht” Elmer den Braber

lunaLuna en het verdwenen licht : het sprookje van Eindhoven

In het kader van Decembermaand  Sprookjesmaand lees ik deze maand een aantal oude maar ook dit nieuwe sprookje.

Het is geschreven door Elmer den Braber en hij verteld op de site dat het zijn geschenk is voor Eindhoven, de mensen die daar wonen en die de stad liefhebben.Zelf kom ik niet uit Eindhoven maar dat neemt niet weg dat mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld en ik ben begonnen met lezen.

Het verhaal gaat over een stad met liefdevolle mensen die alles voor en met elkaar doen. Vervolgens sluipt het slechte in de mensen. De welvaart, geld en hebzucht doet zijn intrede en de mensen worden hard, ontevreden en denken alleen nog maar aan zichzelf. Langzaam worden de dagen korter en donkerder en verdwijnt het licht in de stad en in de harten van de mensen. Luna denkt een oplossing te kunnen vinden bij de Gebroeders Phillips in het bos maar de mensen geloven dat niet. Toch gaat ze op pad….

Het verhaal heeft alle sprookjeselementen in zich : tegenstellingen als goed versus slecht, de liefde en hoop van het meisje Luna die de stad wil redden en een tikje magie…. Een duidelijke moraal en boodschap en het zit goed in elkaar.  Het leest vlot weg door de korte en duidelijke schrijfstijl.  Maar… zoals ik in de korte inhoud al vertelde gaat Luna op zoek naar de Gebroeders Phillips. En daar komt de link naar Eindhoven , de lichtstad. De Gebroeders Phillips hebben veel betekent voor de stad en ik snap ook deze naamkeuze wel zodat je deze link ook maakt. Bij mij gaf dat een beetje weerstand. Het voelde een beetje als een reclameboodschap voor deze firma. Om daar doorheen te prikken heb ik dit naast me neergelegd en gekeken naar het sprookje zelf en dat vond ik gewoon een heel mooi verhaal….

Op de site http://www.hetsprookjevaneindhoven.nl  kan je zelf het sprookje van Luna lezen . Laat je me dan weten wat jij er van vond ?

( de foto boven dit stukje heb ik ook van deze site ‘geleend’)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s