“Heksenkind” the Grim collective Martijn Adelmund&Iris Compiet

heksenkindisbn9789024564644

uitg.Ls amsterdam

The Grim collective bestaat uit Martijn Adelmund en Iris Compiet.  Adelmund(1977) studeerde algemene Letteren in Utrecht en werkte jarenlang als redacteur fantasy bij een grote Nederlandse uitgeverij. Compiet (1979) bezocht de kunstacademie in Breda en is een bekend kinder-&fantasieboekenillustrator.

Heksenkind is het vervolg op Heksenwaan, waarmee het duo de allereerste Hebban Fantasy Award won.

In het eerste deel maken we kennis met Nikkie Zeevenslooten. Nikkie gebruikt haar schetsboek als een spiegel voor haar dagelijkse belevenissen want die zijn niet alledaags. Vaak zelfs beangstigend. Tijdens een bezoek aan de Heksenwaag in Oudewater zijn er sinistere personen die een ongezonde belangstelling voor haar hebben. Nikkie weet te ontsnappen maar het is een begin van een gevaarlijk avontuur.

Na een bloedstollende ontsnapping uit Koterije start het boek Heksenkind. Nikkie wil nog maar één ding: terug naar huis. Terug naar haar normale leventje zonder magie. Het leven in de Binnenlanden is niets voor haar, en nu haar schetsboek vol staat met bewijs dat heksen echt bestaan, is ze vastbesloten hen eens en voor altijd te stoppen. Maar het gestolen luchtschip waarmee Nikkie en Balthus door de lucht zweven, koerst rechtstreeks af op de Schaduwraad en hun meedogeloze leider, de Patroon. Halsoverkop landen ze bij een nornirgemeenschap die het tweetal helpt te ontsnappen naar een vrijhaven in Keulen, maar het duurt niet lang of de beruchte Bezembrigade is hen op het spoor, en dan moeten Nikkie en Baltus wederom vluchten voor hun leven..

Na een plattegrond van de vrijhaven, een kaart van “de landen van genade” en een overzicht van het oude schrift start het boek met een proloog waarin in Nikkie verteld hoe ze aan haar schetsboek is gekomen. Vervolgens is het verhaal opgedeeld in 27 vrij korte hoofdstukken die alle beginnen met een korte tekst uit Nikkie haar notities of uit de “Malleus Maleficarum”, het heksenhandboek, als  inleiding van het hoofdstuk.  Daarna volgen er nog enkele pagina’s met  illustraties. Deze zijn  mooi en een fantastische aanvulling op het verhaal. Van mij zouden ze ook door het verhaal heen mogen staan in plaats van achteraan. Toen ik het boek in handen kreeg heb ik eerst de illustraties bekeken om even een voorproefje op het verhaal te krijgen. De vormgeving is precies hetzelfde als het eerste deel. Persoonlijk vind ik dat wel prettig dat er één lijn wordt aangehouden bij een serie.

Het verhaal leest vlot weg, de schrijfstijl is eenvoudig en de figuren uit het boek worden goed omschreven (zodat je weet wat bv een norn is) maar laat genoeg ruimte over voor de eigen fantasie.

Het verhaal van Nikkie gaat in een stroomversnelling verder. Ze wil graag naar huis maar komt van de ene gevaarlijke situatie in de ander terecht. Ze moet ook aan het idee wennen dat ze zelf een norn is en gaat langzaam haar krachten ontdekken. Het is een beleving om over haar schouder mee te mogen kijken. Ik vond het verhaal meer diepgang hebben dan het eerste deel maar dat komt misschien ook omdat je de karakters meer en beter leert kennen. Het gruwelgehalte is ook op zelfde level als het eerste deel en zou voor mij een tandje hoger mogen. Gelukkig heb ik geen angst voor spinnen want dan had ik het misschien wel anders beleefd ….   Zonder nog meer prijs te geven van de inhoud van het verhaal vond ik de wending op familiegebied erg goed uitgewerkt en een verrassende twist aan het verhaal geven!

Bij een serie is het altijd afwachten of het niveau van een vorig deel kan worden gehaald en/of dat dat vast gehouden kan worden. Naar mijn idee is the Grim Collective daar goed is geslaagd en kijken we hier al uit naar het derde deel….

Lees mijn recensie van Heksenwaan op http://www.boekenbijlage via deze link:

Grimmig fantasydebuut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s