“Rood als bloed ” Salla Simukka

rood als bloedisbn 9789044821277 uitgeverij Clavis

“Er was eens een meisje dat leerde bang te zijn”….

Het is de koudste winter in decennia, de straten van de stad zijn bevroren en bedekt met een witte laag sneeuw. De zeventienjarige Lumikki Andersson doet wat ze altijd doet: onopvallend naar school gaan en zich niet inlaten met andersmans zaken. Maar die strategie wordt danig op de proef gesteld als ze toevallig een hele hoop briefjes van vijfhonderd euro aantreft in de donkere kamer van haar middelbare school. Waar komt al dat geld vandaan? En die rode vlekken op de briefjes? Voor ze het weet, wordt Lumikki meegesleurd in een levensgevaarlijk spel van rijke jongeren, drugshandel en internationale criminelen. Het is de koudste winter in decennia, en niets kleurt zo rood op witte sneeuw als bloed.

Na het lezen van bovenstaande op de achterzijde van het boek in combinatie met de titel en de mooie vormgeving van de kaft compleet met een roodgekleurde zijkant en zwarte pagina’s in het boek die het verhaal in dagen breekt moet je wel nieuwsgiering worden naar de inhoud.

Lumikki  is de Finse naam voor sneeuwwitje waar ze qua uiterlijk niet op l ijkt. Ze is iemand die graag op zichzelf is maar ze raakt hoe langer hoe meer verstrikt in het geheim van vier rijke kinderen van haar school. Normaliter zou ze nooit contact met ze gezocht hebben maar noodlot drijft haar naar ze toe. Op een gegeven moment moet ze undercover naar een sprookjesfeest waar ze daadwerkelijk getransformeerd word tot een echte sneeuwwitje wat ik zelf een leuk gegeven vond in het verhaal. Lumikki heeft van haar achternaam Andersson, wat ik wel een leuke knipoog vond naar een oude sprookjesmeester ook al is Sneeuwwitje een verhaal van de gebroeders Grimm. Maar dan zou het er denk wel heel erg bovenop gaan liggen als ze die naam had gekregen.

De mooie vormgeving en de introductie van het verhaal op de achterzijde hadden mij een grote verwachting gegeven. Ik moest in het begin even wennen aan de schrijfstijl van Simukka omdat ik me ingesteld had op een young adult boek. Dit leest net even wat anders. Het is wat rauwer en de problematiek is ook wat heftiger dan in de meeste y.a boeken die ik tot nu toe gelezen heb. Na mijn instelling wat te hebben bijgesteld werd ik gepakt door het verhaal, een goede spanningsopbouw en de verschillende verhaallijnen komen mooi samen aan het einde. Door het verhaal heen kom je ook steeds meer van Lumikki en waarom ze zo is zoals ze is.

Het verhaal is het eerste deel van de “sneeuwwitje-trilogie” en is goed zelfstandig te lezen, al wordt je na het lezen van dit eerste deel wel nieuwschierig naar de andere delen !

Advertenties

10 Comments

  1. De hoofdfiguur heet Lumikki dat is Fins voor sneeuwwitje. Als je bekend bent met sprookje van sneeuwwitje weet je dat de koningin een dochtertje wenste met lippen zo rood als bloed, een huid wit als sneeuw en haar zo zwart als ebbenhout.
    Dit boek is het eerste van drie en heet rood als bloed, deel twee is wit als sneeuw en deel drie zwart als ebbenhout.
    Verwijzing naar het sprookje dus. Tot op heden alleen deel een gelezen maar rood als bloed kan ook nog wijzen naar het bloed wat vloeit in het verhaal. Ga hier niet teveel op in om geen spoiler te plaatsen.

    Like

  2. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s