“Heroine godverdomme” René van Collem

heroineisbn 9789021556598 uitgeverij Kosmos

“Heroïne Godverdomme” is de biografie van “de drummer van Doemaar”.

Doemaar is een DE Nederlandse popgroep (en nederlandstalig zingend) van de jaren 1980-1984. In 1978 opgericht en beïnvloed door punk , ska en reggae de grondleggers van de Nederpop. De band ging uit elkaar in 1984 en kwam in 2000,2008,2012 en 2013 bijeen voor een reeks reünieconcerten. Doemaar was een van de succesvolste bands in de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.  In 1981 kwam René van Collem bij de band als drummer en werd er een jaar later weer uitgezet omdat de vorige drummer terug zou komen. Door een auto ongeluk ging dat niet door en werd René teruggevraagd en heeft  hij daar gespeeld tot januari 1983. In 2013 was hij weer aanwezig bij de “glad ijs tour” van Doemaar.

doemaar Ik moet toe geven dat ik ook een Doemaar-fan was, inclusief beenwarmers en zelfgebreide truien in de reggae-kleuren of de typische roze/groene Doemaar – kleur. Kocht elke elpee en mocht zomaar naar een concert maar wat er achter de schermen allemaal speelde dat kreeg je (gelukkig ) niet mee. Ik had het boek “het verrotte leven van Floortje Bloem gelezen” en “Christiane F” dus vond het nummer “Heroïne Godverdomme” wel heftig maar nooit geweten wat er verder achter kon zitten.

“Heroïne Godverdomme” tekst Ernst Jansz :

Mijn god wat ben je veranderd
je bent dezelfde niet
je had zo’n mooie mond met tanden
daar is niks meer van over
en dan die blik in je ogen
je kijkt maar je ziet niet
ik heb je altijd gemogen
ze vinden je een klootzak
heroine godverdomme
heroine godverdomme
heroine is een vloek
heroine godverdomme
heroine godverdomme
wie verdient dat
als jij alleen was op de wereld
nou dan kon ik er nog bij
maar heb het lef eens te beweren
dat er niemand naar je omkijkt
je belazert al je vrienden
verneukt je eigen lief
besteelt je moeder voor een tientje
als jij maar je sjot krijgt
heroine godverdomme
heroine is een vloek
heroine godverdomme
wie verdient dat
je zegt je zit  in de zorgen
je bent een zielepit
en elke dag zeg jij weer
morgen stop ik met die rotzooi
nou het is je eigen leven
je moet het zelf maar zien
maar ik zou er wat voor geven
als ik je weer eens lachen zag
heroine godverdomme
heroine is een vloek
heroine godverdomme-wieheregod
verdient dat…..
Dit boek is het eerlijke en aangrijpende levensverhaal van René van Collem. René begon als 18-jarige jongen als drummer in de beroemdste Nederlandse band ooit, maar zijn heroïneverslaving maakte het spelen in de band uiteindelijk onmogelijk. Toen hij ging stelen van bandleden en fans was zijn tijd bij Doemaar voorbij, maar zijn verslaving niet. Meer dan 30 jaar later schreef hij zijn levensverhaal, eindelijk clean en gelukkig bij zijn grote liefde Margaretha en na een onvergetelijke  comeback bij Doemaar. Een verhaal van roem, rock-‘n-roll, een keiharde val en een strijd om te overleven en weer op te krabbelen.
Naast een voorwoord door Tijn Touber (  muzikant en yogi) en een dankwoord van René zelf beslaat het boek 20 korte hoofdstukken met pakkende titels, soms verwijzingen naar titels van muziekstukken. Titels voor mij herkenbaar dat je het liedje op de achtergrond bijna kon horen .De hoofdstukken zijn vlot leesbaar en pakkend.
Het verhaal is openhartig geschreven en valt soms rauw op je dak. René is de zoon van de toen der tijd beroemde Simon van Collem : televisiemaker en filmkenner en maakte al vroeg kennis met de wereld van glamour. Als kleine jongen op de filmset van James Bond en mee naar party’s. René was als klein kind al met drummen en muziek bezig , speelde in verschillende bandjes. Naast het maken van muziek leefde hij een dubbelleven dat van een junk. Meerdere malen probeert hij af te kicken en meerdere malen gaat het fout. Hij verteld over zijn pogingen en het verdriet van zijn familie en vrienden als hij weer in de fout gaat.
Het verhaal leest als een filmscript en het verwondert je dat iemand echt zo’n leven heeft kunnen leiden, het falen van sommige vormen van hulpverlening en hoe hij er uiteindelijk uit die scene heeft kunnen stappen en de rust heeft kunnen vinden.
Mijn respect voor René , niet over hoe hij zijn leven heeft vergooid met drugs, maar over zijn oprechtheid in zijn verhaal, de eerlijkheid en openheid. Misschien ook een boek die niet alleen de oude – Doemaar fan zal oppakken uit nieuwsgierigheid maar ook voor hulpverleners om te lezen hoe een ex-verslaafde zo’n periode beleeft.
doemaar 2

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s