“Nurdius Maximus in Pompeï” Tim Collins

nurd 3 isbn 9789021672960 uitg.Ploegsma

Tim Collins is een jonge Engelse schrijver. Hij komt uit Manchester, maar woont nu in Londen. Zijn boek Dagboek van een gedumpte vampier won in Engeland de Manchester Fiction City Award en de Lincolnshire Book Award.Inmiddels heeft hij meer dan veertien jeugdboeken geschreven waarvan deze titel de derde van de Nurdius-reeks is.

Nurdius Maximus is een romein die later een held wil worden. In deel 1 maken we kennis met hem en in deel 2 mag hij met Julius Caesar mee naar Egypte waar ook het nodige verkeerd gaat.. Dit derde deel van zijn dagboek speelt zich af in Pompeï. Volgens Nurdius de saaiste stad van het hele rijk met de domste mensen. Meegesleept door zijn ouders, omdat zijn pa daar een belastingverhoging moet doorvoeren, moet hij daar de zomer doorbrengen. Hij vind de mensen daar niet goed wijs en de hele stad stinkt naar rotte vis. Maar dan ontdekt hij dat het levensgevaarlijk is daar ! Hij wil de mensen waarschuwen voor een groot gevaar maar niemand wil luisteren, ze offeren liever alle dieren op en luisteren naar voorspellende kippen dan dat ze vluchten…

De verhalen van Nurdius zijn in dagboek vorm en spelen zich dus af in het oude Romeinse Rijk. Naast de grappige tekst en leuke  tekeningen met af en toe een sarcastische noot, kom je ook wel wat te weten over het leven en de gebruiken in die tijd. Achter in het boek staat ook nog een verklarende woordenlijst die moeilijkere romeinse woorden uitlegt en uitleg over de romeinse cijfers. Dus je steekt er onbewust toch ook nog wat van op. Het leest vlot en de humor voert de boventoon ondanks het onheilspellende gevaar wat boven het hoofd hangt.

Bij dit soort boeken/series ben ik altijd benieuwd of de schrijver er in zal slagen origineel te blijven en dat is Tim Collins gelukt. Hij heeft wederom een grappig en vlot lezend boek geschreven!

Advertenties

4 Comments

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s