“de loserlijst” H.N.Kowitt

             

loserlijst

H.N.Kowitt begon, net als de hoofdfiguur in dit boek, als kind al met tekenen.Ze deed niets liever dan alles en overal te tekenen. Ze volgde de kunstlessen op school en toen ze verhuisde naar New York begon ze te werken als illustrator voor kinderboeken. Daarna was voor haar de stap om haar eigen boek te schrijven en te illustreren niet zo groot. Dit is haar eerste graphic novel.

Over de inhoud:

Dennis Koning (12) is brugklasser op het Oranjecollege. Hij houdt van tekenen en strips. Zelf vind hij zich totaal geen nerd al denkt zijn omgeving dat hij dat wel is. Als hij Chantal, de pestkop van de school, tegen spreekt zet ze hem en zijn vriend Jasper op de loserlijst die zich bevindt op de meisjes-wc.Daar door veranderd zijn leven compleet en besluit hij zijn naam daar door te krassen. Hierbij wordt hij betrapt en moet nablijven. Daar komt hij Spike en zijn bende tegen. Als ze ontdekken dat hij cool kan tekenen moet hij tatoeages  bij hem en zijn vrienden tekenen. Het contact met Jasper zijn vriend wordt steeds minder omdat hij onder druk bij Spike moet rondhangen. Ze gebruiken hem, zonder dat hij het weet, om te stelen in de stripwinkel en als Dennis dit ontdekt wil hij de strip terugstelen en ongemerkt terug brengen tijdens een handtekeningsessie van zijn grote idool, striptekenaar Mike. Dit loopt helemaal uit de hand en heeft een verrassend einde..

Graphic novels zijn op het moment heel populair. Heel begrijpelijk omdat het  geschreven is in heel korte zinnen, vaak in dagboekvorm en het lettertype is ook vaak een geschreven letter waardoor het net lijkt of je daadwerkelijk iemand zijn geschreven dagboek leest. De leuke,eenvoudige, soms absurde tekeningen zitten kriskras door het verhaal heen wat het boek een gezellige uitstraling geeft.

Kinderen die niet graag lezen worden door dit soort boeken uitgenodigd een boek te pakken en omdat het luchtig is geschreven schrikt het formaat van het boek niet af. Het zijn boeken met een lage drempel.

Het verhaal is niet alleen luchtig en grappig maar actueel. Kinderen zoeken aansluiting en vinden het niet leuk om “anders”bestempeld te worden. De vriendschap tussen Dennis en Jasper komt onder vuur te liggen, het pesten en angst voor de “school pestkop”.. de loyaliteit en het accepteren dat anders ook gewoon goed kan zijn al deze onderwerpen komen in het boek voor.

Toen ik in 2009 voor het eerst kennis had gemaakt met graphic novels en “het dagboek van een loser “ had gelezen dacht ik leuk en grappig boek en had ik nooit verwacht dat dit het eerste boek van velen in zijn soort zou zijn.Ondanks de terugkerende onderwerpen gaan ze zeker niet vervelen.

De titel van dit boek is misschien wat fout gekozen omdat je gelijk aan “dagboek van een loser”denkt. De stijl en het soort boek doet al aan deze serie denken en de titel helemaal. Je zou bijna denken dat ze zo op het succes mee willen liften van een heel populaire serie. Maar door de eigen stijl van Kowitt heeft dit boek die lift helemaal niet nodig en heeft ze haar plekje in dit genre wel verdient.

De mening van Femke (11):

De loserlijst is een leuk boek met grappige plaatjes. Er zitten leuke stukjes in die niet verwacht als je alleen de achterkant leest.Je leest het in 1 keer uit. Als je begint denk je dat het lijkt op ‘leven van een loser’maar het is toch een ander verhaal en erg leuk.Als je ‘leven van een loser’ leuk vind vindt je dit boek ook leuk !

“de loserlijst” is uitgegeven door uitgeverij Fontein, die ik bij deze nogmaals wil bedanken voor het leesexemplaar.

Deze recensie is eerder verschenen op http://www.boekenbijlage.nl

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s