“de schrijfwedstrijd” Harald Timmer

Enkele weken geleden liep ik op de zomermarkt hier op Noordwijk aan Zee en trof daar een kraam aan waar ene Harald Timmer tussen heel leuke boeken zat. Hij vertelde dat hij ze zelf geschreven en geïllustreerd en uitgegeven had.

wiebelmannetjeEr lag een serie van de Wiebelmannetjes, een leuk boekje over Stekel het stekelvarkentjestekel

en een knalgeel boekje met titel “de schrijfwedstrijd”.schrijfwedstrijdisbn 978949130090 uitg.de pareltuin

Dit boekje trok gelijk mijn aandacht ook omdat het qua leeftijdcategorie het dichtst bij mijn dochter van 11 staat.

Gewapend met het boekje voorzien van leuke opdracht voor dochterlief ging ik weer naar huis.

Harald is schrijver, illustrator en uitgever en heeft ter bevordering van de taalontwikkeling met een aantal kinderen uit de groepen 5,6,7 en 8 van OBS de Piramide Meerwijk te Haarlem dit boek geschreven. Onder zijn begeleiding hebben de kinderen zelf verhalen geschreven die hij verwerkt heeft in het spannende boek “de schrijfwedstrijd”.

De inhoud:

Vanaf het moment dat de Nationale Schrijfwedstrijd op school is aangekondigd, begint een groep kinderen enthousiast met het schrijven van hun verhalen. Ze krijgen daarbij zelfs de “hulp”van een echte schrijver! Wanneer de meeste kinderen al flink zijn opgeschoten, blijken plotseling hele stukken van hun verhalen te verdwijnen! Hoe kan dat ? Wie zit er met de verhalen te knoeien?

Het boek heeft een vrolijke knalgele kaft met illustratie. Naast het verhaal van de schrijfwedstrijd zijn er dus twaalf verhalen van kinderen (leeftijd 8 tot 12 ) in verwerkt. Dit is op een heel goede en leuke manier gedaan. Elk hoofdstuk heeft als titel groep 5,6,7 of 8 en dat hoofdstukje gaat dan over een kind / kinderen uit die groep en hun belevenis van de wedstrijd of het verhaal wat ze geschreven hebben. De verhalen die de kinderen hebben geschreven tijdens de workshop zijn nu dus de verhalen geworden die mee doen met de schrijfwedstrijd uit het verhaal.Het verhaal heeft een spannende wending, doordat er stukken tekst verdwijnen gaan de kinderen bedenken wie dat gedaan kan hebben en er zijn een aantal verdachte personen…gezamenlijk gaan ze verder op onderzoek en degene die de dader ontdekt komt uit een onverwachte hoek.

Het is een lekker leesbaar verhaal,doordat je weet dat de kinderen zelf heel enthousiast waren en vast ook trots dat hun verhalen verwerkt werden is het ook heel leuk om te lezen wat ze er van gemaakt hebben. Omdat die verhalen allemaal heel verschillend zijn geeft dat veel afwisseling aan het verhaal. Het idee van een verhalenworkshop op school (of een schrijfwedstrijd) mogen ze van mij betreft meteen invoeren op elke school in het basisonderwijs.

Reactie van mijn dochter Femke (11):

Het boek is leuk geschreven en dus ook leuk om te lezen; het is voor de kinderen vast super dat hun verhalen in een echt boek staan, wie wil dat nu niet ? Het verhaal van de wedstrijd vond ik goed en de manier waarop de andere verhalen er in gezet zijn vind ik knap en leuk om te lezen.

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s