“de uitburgering van Friedjof Madsen” Silvia Toebak

uitburgeringuitburgering van Friedjof Madsen ; Silvia Toebak; 2014; uitgeverij Nieuw Amsterdam;isbn 9789046817124

Silvia Toebak werkt als tekstschrijver en columnist. Eerder verscheen haar roman “een zomer met Kim Bokaviet”

Het verhaal gaat over Friedjof Madsen. Als het huwlijk met zijn groet liefde Carmen is stukgelopen, wil deze voormalig proftenniser uitburgeren en niets meer met de maatschappij te maken hebben. Hij laat al zijn bezittingen achter bij Carmen en gaat in een caravan wonen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien, geeft hij privétennislessen in het Gooi en werkt af en toe voor het klusbedrijf van zijn beste vriend Dolf. Dolf maakt zich zorgen om Friedjof, die inmiddels een veterketting draagt en niets meer wil consumeren. Het uitburgeren lijkt totaal uit de hand te lopen…

Dit boek was één van de vijf titels die ik gewonnen had met een twitteractie  van Boel-delen( zie eerdere post onder kopje nieuws). Het leuke van zo’n prijs is dat je titels in je bezit krijgt van schrijvers die je onbekend zijn of die je gewoon weg zelf niet snel op zult oppakken in de boekhandel. Bij het zien van dit boek, de vrolijke kaft en de leuke uitnodigende titel was ik zeer benieuwd of het de belofte van de achterflap ( humoristische roman met een donker randje, over de dunne lijn tussen” gek “en ‘niet-gek”) kon waar maken.

Het boek heeft een korte proloog en is daarna verdeeld in twee stukken: deel I “na carmen” beslaat 21 korte hoofdstukken en deel II “kleiheuvels”beslaat 23 korte hoofdstukken. Alleen de twee delen zijn voorzien van een titel de hoofdstukken zijn genummerd. De schrijfstijl is prettig, duidelijk en korte zinnen. Het hele verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Friedjof.

Het is inderdaad een humoristisch verhaal en je leest het in één stuk uit. De manier waarop Friedjof tegen de wereld aan kijkt nadat Carmen hem heeft verlaten brengt veel sympathie en begrip voor de dit karakter. Dat andere figuren om hem heen hier moeite mee hebben is ook zeer begrijpelijk. Hij gaat immers buiten de maatschappij staan. Als hij vervolgens bij de “kleiheuvels”belandt levert dat ook leuke situaties op. Ik zal hier niet verder op in gaan omdat je dan snel de inhoud van het verhaal prijs geeft en dat zou jammer zijn. Het leest al zo lekker snel weg dus dan moet je er gewoon zonder extra informatie instappen.  Niet hardop gelachen maar wel vermakelijk met af en toe een glimlach, hoofdschuddend, en ook het zwarte randje ontdekt..

Kortom een aanrader !

 

 

 

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: -Overzicht recensies- | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s