” Darth Paper slaat terug” :Tom Angleberger

Darth Paper slaat terug-Tom Angleberger-uitgeverij de Fontein-Vertaald door Aimée Warmerdam isbn 9789026136115

darth paper slaat terug

Tom Angleberger is de schrijver van de Origami Yoda-reeks, waarvan in Nederland eerder “het orakel Yoda”verscheen. Hij is ook de schrijver van de Engelse boeken “the secret of the fortune Wookiee, Fake Mustache en Horton Halfpott, dat werd genomineerd voor de Edgar Award.Hij  is begonnen als biologie research assistent en vervolgens gaan werken als journalist en columnist. Vervolgens werd hij schrijver en illustrator en heeft hij naast de boekenserie ook een website origamiyoda.com.In de Verenigde Staten zijn inmiddels zeven titels in deze serie verschenen en 3,3 miljoen boeken verkocht.

“Darth Paper slaat terug” is het tweede deel in de Yoda-reeks.

achterflap:

Niet zo heel lang geleden, op een basisschool niet zo heel ver hiervandaan..  gaf Dennis’vingerpop Origami Yoda de allerbeste adviezen aan iedereen die hulp nodig had. Nu, een jaar later, zijn er sombere tijden aangebroken. Dennis is geschorst en moet misschien van school af. Einde Origami Yoda. En dat is niet alles, Darth Paper, een vingerpop gemaakt door Dennis’aartsvijand, heeft Yoda’s plaats ingenomen. Hij braakt de ene belediging na de andere uit en er wordt gefluisterd dat hij verantwoordelijk is voor Dennis’schorsing. De Dennisfans organiseren zich en spannen een zaak aan om Dennis op school te houden.. Dit is hun dossier.

Na positief verrast te zijn van het eerste deel uit deze reeks nu deel twee ter hand genomen. Het boek is in dezelfde stijl als het eerste. Bij het zien van de kaft herken je gelijk dat het uit dezelfde serie komt en die herkenbaarheid is goed gedaan. Ook qua indeling met korte hoofdstukken en verschillende lettertypen merk je gelijk dat je in dezelfde reeks zit. Zoals het een goede graphic novel betaamt is het speels qua schrift en tekeningen. De zwart/wit tekeningen op bijna elke bladzijde zijn goed in het verhaal verwerkt en dat maakt het lezen leuker mocht je niet zo van lezen houden.

Over de inhoud zal ik niet veel meer zeggen, na het lezen van de achterflap(zie hier boven ) over de inhoud zou ik snel teveel prijs geven als ik daar verder op inging. Tommy, ook de verteller uit deel één, begint met het aanleggen van een dossier. Hij verzameld alle verhalen waarin Dennis en Origami Yoda een rol speelde om zo het schoolbestuur aan te tonen dat Origami Yoda niet slecht was voor de gang van zaken op school. Dat levert mooie anekdotes op.

Er wordt heel even teruggeblikt naar het eerste deel maar daar wordt gelijk de mededeling bij gezet “dat is een heel ander verhaal “ om vervolgens een nieuw zelfstandig verhaal te beginnen. De boeken zijn dus heel goed los van elkaar te lezen. Maar liefhebbers van dit genre zullen ze graag allemaal willen lezen .

Een vlot en grappig boek met soms een knipoog naar de films maar net als in het eerste deel  geen must om de films te kennen.

Deze serie is een goede aanvulling op de grahphic novels die we al langer kennen.

Femke Schelvis ( 11):

Ik heb dit boek bijna gelijk na deel één gelezen en vond het ook wel weer grappig maar niet zo leuk als deel één. Al was het wel leuk om te lezen.Meeste van dit soort boeken zijn dat omdat het lekker snel leest. Grappig is geschreven met leuke tekeningen en ook de verschillende soorten letters die worden gebruikt. Ook lijkt het van binnen net een echt verkreukeld schrift en dat is leuk gedaan. Door de kaft dacht ik dat het wat spannender zou worden maar dat was het niet. Maar meestal zijn graphic novels meer grappig dan spannend.Dus dat is niet zo erg.Over het verhaal vind ik het heel goed dat de vrienden van Dennis en ook de kinderen die hem in deel één maar een nerd vonden hun best doen om te proberen hem op school te houden. Ze helpen elkaar!

Advertenties

1 Comment

  1. Pingback: Overzicht recensies | conniesboekkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s