‘ Kraamhulp’ van Esther Verhoef

kraamhulpKraamhulp:Esther Verhoef uitg. Anthos

NS Publieksprijswinnaar Esther Verhoef(1968) is een van de succesvolste schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans werden meer dan 1,8 miljoen exemplaren verkocht.

Samen met haar man schrijft ze psychologische actiethrillers onder de naam Escobar en ze heeft ook tal van wetenschappelijke boeken op haar naam staan. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen en meerdere malen bekroond en genomineerd.

“De kraamhulp” is genomineerd voor “de gouden strop 2014”.

In “de kraamhulp” worden tien beslissende dagen beschreven uit het leven van drie jonge vrouwen.

Didi, na een zware bevalling van haar eerste kindje aan bed gekluisterd, is dolgelukkig met de hulp van de kraamverzorgster. De baby is lief en gezond maar Didi’s herstel gaat langzaam.

Miriam, werkzaam bij de politie Rotterdam, kan de plotselinge dood van haar broer niet verwerken. Ze vermoedt kwade opzet van zijn mooie weduwe Hennequin. Tijdens haar zoekactie naar Hennequins verleden groeit bij Miriam de overtuiging dat ze te maken heeft met een levensgevaarlijke psychopate.

En juist deze vrouw heeft zich onmisbaar gemaakt in het jonge, kwetsbare gezin…

Het verhaal is onderverdeeld in tien hoofdstukken, tien dagen van de kraamtijd.

De verteller verteld met wisselend perspectief. Zo beleef je eerst een stuk van de een en dan van het andere karakter .Daardoor is er een goede spanningsopbouw en wordt steeds duidelijker hoe deze karakters met elkaar zijn verbonden en waarom Hennequin uitgerekend bij dit gezin is terecht gekomen.

Langzaam vallen alles stukjes op zijn plaats.

Uiteraard weet je bij de titel al dat “de kraamhulp “het heeft gedaan maar dat is niet de essentie van het boek. Hier gaat het om het waarom en dat heeft nog een verrassend antwoord.

Esther Verhoef weet zoals altijd de spanning op te bouwen en je betrokken te krijgen bij het verhaal.

Omdat het afspeelt in een alledaagse situatie en zeer realistisch is beschreven lukt dit prima.  Er zitten veel emoties in het verhaal en ook de kwetsbaarheid en de emoties van Didi, de haat van Hennequin en de wilskracht en vasthoudendheid van Miriam worden goed neergezet.

“De kraamhulp” is een echte “pageturner” en maakt Verhoef voor mij de ongekroonde koningin van dit genre.

Het boek vermeldt “haar engste thriller ooit” en daar kan ik me zeker vinden.

Na het lezen van “de kraamhulp” ben ik blij dat ik er geen kraamhulp meer nodig heb, je zou je wel drie keer bedenken voor je een vreemde dame in huis haalt om de boel te bestieren…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s